Proteín je pre ľudské telo dôležitou látkou. Kto a koľko ho vlastne potrebuje? A podľa čoho proteíny vyberať?
Na čo slúžia proteíny v organizme
Proteíny alebo bielkoviny sú dôležitými makroživinami. Ide o základné stavebné kamene každého organizmu, teda aj toho ľudského. Patrí medzi biopolyméry.
Úplne zásadné sú proteíny na budovanie a rast svalovej hmoty. Preto sú podstatné predovšetkým pre športovcov. Zvýšenú potrebu užívania bielkovín okrem toho majú aj ľudia fyzicky pracujúci, seniori a tiež tí, ktorí sa snažia redukovať svoju telesnú hmotnosť.
Pokiaľ ide o zdravú dospelú osobu, potrebuje približne 0,8 až 1,2 g na kilogram ideálnej telesnej hmotnosti. Chudnúci jedinec by mal príjem proteínov zvýšiť až na 1,5 g na kilogram hmotnosti. U vysoko aktívnych ľudí alebo športovcov to potom môže byť ešte vyšší podiel, uvádza sa všeobecne množstvo od 1,5 až 2,2 g na kilogram hmotnosti.
Bielkoviny môžu byť rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Bežný zdravý jednotlivec by mal preferovať predovšetkým ich prirodzené zdroje, to znamená bežnú stravu. Všetky vyššie zmienené skupiny, ktoré majú zvýšenú potrebu bielkovín, prirodzené nároky svojho organizmu pokryjú najlepšie potravinovými suplementami.
Ako vybrať vhodný proteín
Tie sa rozdeľujú obdobne ako proteíny v bežnom jedálničku na živočíšne a rastlinné. Produkty živočíšneho pôvodu obsahujú vyšší podiel esenciálnych aminokyselín. Preto sa nazývajú aj plnohodnotné. Odradiť vás od nich ale môže to, že vynikajú vyšším podielom cholesterolu a tuku. Rastlinné proteíny sú oproti tomu nízkotučné a ponúknu vám aj vyšší podiel vlákniny.
Všeobecne najpoužívanejším proteínom je ten srvátkový (whey), ktorý pochádza práve zo živočíšneho spektra. Ponúka tiež veľmi dobrú vstrebateľnosť, ktorá je asi 10 gramov za hodinu.
Rozlíšiť ale musíme, či sa konkrétny prípravok označuje ako hydrolyzát, koncentrát alebo izolát. Hydrolyzáty obsahujú najvyšší podiel bielkovín, a to od 90 % vyššie. A ich výhodou je práve aj ona najrýchlejšia vstrebateľnosť, ktorá zaberie menej ako hodinu.