Výživoví terapeuti radia, ako správne grilovať a nepribrať

Zbožňujete vôňu grilovaných pokrmov a večerné posedenie s priateľmi nad dobrým jedlom, ale obávate sa následného stúpnutia na váhu? Už nemusíte. Aj medzi grilovanými pochutinami sa totiž nájdu tie, ktoré vám postavu nepokazia. Aké to sú a čomu sa vyhnúť, aby ste nepribrali? Zistite, ako si užiť grilovanie a čo si bez obáv môžete dopriať, aj keď si práve strážite štíhlu líniu.

Grilované dobroty k teplému letnému počasiu neodmysliteľne patria. Niektoré z nich sú ale zároveň aj nebezpečenstvom pre vašu štíhlu líniu. Ako grilovať, aby ste sa už nemusela obávať o svoje zdravie a útly pás? Vyskúšajte nasledujúce tipy na odľahčené letné grilovanie. Možno, že keď ich vyskúšate, na letnú grilovačku sa budete tešiť ešte oveľa viac ako predtým.

Mäso nakladajte po svojom a vyhýbajte sa grilovaniu na uhlí
Aby bolo vaše grilovanie skutočne zdravé, je podľa výživových poradcov nutné vyhnúť sa grilovaciemu uhliu. „Grilovanie na uhlie sa radšej vyhýbajte úplne. Do pokrmov pripravovaných na uhlie sa totiž môžu uvoľniť rakovinotvorné látky,“ radí výživová terapeutka Johanka Šlapáková, DiS., a dodáva: „Odporúčam mäso na gril nakladať zásadne doma, aby ste sa vyhli nezdravým polotovarom. Dajte si pozor aj na kupované korenie, pretože obsahuje mnoho soli. Pokiaľ už ho ale predsa len kupujete, zvoľte to, ktoré soľ neobsahuje.“

A ako na domácu marinádu? Pri nakladaní uprednostnite radšej bylinky, šetrite so soľou a pridávajte do nej radšej iba ľahšie ingrediencie, ako je olivový olej alebo jogurt. Dôležitý je aj druh mäsa, ktorý si doprajete. Medzi najmenej tučné patrí napríklad kuracie mäso, ryby a mleté ​​hovädzie. Naopak, výživoví špecialisti odporúčajú vyhýbať sa mäsu s vysokým obsahom tuku, ako je krkovica, bôčik či slanina. Vhodné pre štíhlu líniu nie sú ani klobásy, vrty a údeniny všeobecne.

Povedzte áno grilovanej zelenine
Pokiaľ patríte medzi fanúšikov gurmánskych zážitkov, pravdepodobne nepohrdnete grilovanou zeleninou. Výborná je napríklad grilovaná cuketa, paprika alebo baklažán. Namiesto kupovaného dresingu si potom pripravte vlastný, pripraviť ho môžete z bieleho jogurtu či kyslej smotany. Dochuťte ho ideálne domácimi čerstvými bylinkami, cesnakom chilli alebo ďalšími druhmi korenia. Fantázii sa medze nekladú. Táto kombinácia poteší nielen vaše chuťové bunky, ale predovšetkým aj vašu štíhlu líniu. Navyše platí, že aj pri príprave zeleniny a dresingov by ste sa mali vyhnúť predovšetkým pridávaniu veľkého množstva tuku a soli.

Nebojte, príloh sa vzdávať nemusíte
„Ako príloha je vhodné celozrnné pečivo. Vyvarovať by ste sa ale mali pečive z bielej pšeničnej múky“, hovorí nutričná terapeutka. A ak chcete zhodiť pár kíl, mali by ste sa vyvarovať aj pitiu alkoholu. „Namiesto piva či iného alkoholického nápoja, si radšej pripravte napríklad vodu s mätou a citrónom,“ radí výživová terapeutka. Ale nezúfajte. Pokiaľ si večerné grilovanie bez pohára s alkoholickým drinkom nedokážete predstaviť, máme pre vás pár tipov. Namiešajte si napríklad diétne mojito bez trstinového cukru (stačí ním potrieť iba okraj pohára alebo ho dosladiť stéviou či iným sladidlom), veľmi chutným a osviežujúcim letným nápojom je aj vínny strek. Výhodou bieleho vína je totiž všeobecne známy fakt, že

patrí medzi najmenej kalorické alkoholické nápoje. Pokiaľ ho k tomu ešte nariedite vodou, bude váš drink ešte ľahší a napriek tomu chutný. A to je skvelá správa, nemyslíte?

Chutný domáci dresing s cesnakom
Ak by ste si doma rada nachystala vlastný odľahčený dresing, ale neviete, ako na to, máme pre vás osvedčený recept. „Na domáci dresing potrebujete jednu kyslú smotanu, lyžičku olivového oleja, medvedí cesnak (množstvo podľa chuti), trochu soli a korenia. Všetky suroviny spolu zamiešajte a máte hotovo. Takto pripravený dresing je zdravší, ale navyše aj osviežujúci. Pre vašu štíhlu líniu sa tak hodia oveľa viac ako kupované dresingy na báze majonézy,“ popisuje, ako si pripraviť ľahký a ľahký domáci dresing, nutričná špecialistka Šlapáková.

Recept na grilovanú rybu
„Ak máte radi ryby, môžete vyskúšať recept na grilovaného kapra s libečkom a sušenou šunkou. Kapra vypitvajte, zbavte hlavy, plutiev a šupín. Namočte ho na pár hodín do mlieka s rozotreným cesnakom. Potom umyte a osušte. Kapra osoľte, naplňte vnútro cibuľou, libečkom, sušenou šunkou a troškou masla. Zabaľte do alobalu a grilujte na rozpálenom grile,“

Předchozí článekAko úspešne hubárčiť
Další článekNové skúšky v autoškole

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Česko najskôr dostane z ropného embarga výnimku do polovice roku 2024

Európska komisia navrhla pre Česko výnimku z embarga na ruskú ropu do polovice roku 2024. Návrh Európskej komisie, aby Česko malo výnimku z embarga na...

Kto mal záujem na splavení Labe? Karol IV., Baťovej i nacistov

Máloktorá téma toľko hýbe verejnou i politickou scénou. Splaviť Labe, áno alebo nie? Je to skvelá príležitosť ako prepojiť Českú republiku s morom, alebo...

Prevratná zmena automobilového priemyslu: samoriadené vozidlá a lietajúce autá

Podľa manažérov automobilového priemyslu čakajú tento sektor v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch prevratné zmeny. Popri masovom rozšírení elektromobilov sa podľa nich do roku...

Otce jsem naposledy viděla jako malá: Až po letech mi vysvětlil, že za jeho odchodem stála tato absurdita

Petra měla se svým otcem neuvěřitelně skvělý vztah. Byl pro ni hrdinou a vzorem zároveň, cítila se jako jeho malá princezna. Věděla, že tvrdě...

Když dovršíte 35. rok života, začíná stárnutí: Jaký je váš skutečný věk ve srovnání s tím biologickým?

Na otázku, kolik máte let, pravděpodobně odpovíte na základě počtu let, které uplynuly od vašeho narození. To by byl váš chronologický věk. Možná lékař tvrdí,...